Care este diferenta intre Dental Cleaning si Dental Polishing?
Nimanui nu-i place sa se ocupe de problemele dentare, fie ca sunt dureri de dinti usoare sau probleme majore ale gingiilor.
Cand sanatatea ta orala este afectata, pierzi capacitatea de a te bucura de activitatile obisnuite din viata, cum ar fi sa vorbesti corect, sa te bucuri de alimentele si bauturile tale preferate etc.
Zambetul tau si, mai important, calitatea vietii tale se deterioreaza atunci cand sanatatea dentara este in suferinta.
Prin urmare, medicul stomatolog va sugera sa beneficiati de tratamente de ingrijire preventiva. In timp ce stomatologia preventiva cuprinde o gama larga de tratamente si proceduri dentare, curatarea si lustruirea dentara sunt cele mai frecvente doua proceduri care sunt recomandate pentru o buna sanatate orala.
Cu toate acestea, unii oameni sunt confuzi intre termenii ''curatare dentara'' si ''lustruire dentara''. Deoarece ambii termeni fac parte din domeniul igienei dentare profesionale si se desfasoara la cabinetul dentistului, ei sunt adesea asociati, in mod eronat, unul cu celalalt. Astfel, permiteti-ne sa va ajutam sa va clarificati perceptiile gresite, explicand diferenta dintre curatarea dentara si lustruirea dentara.
Ce este curatarea dentara?
La prima vedere, termenul "curatare dentara" este perceput ca o procedura dentara agonizanta si inconfortabila. Cu toate acestea, la Max Implant nu este cazul.
Curatarea dentara este o procedura de baza, care se bazeaza pe curatarea liniei gingiilor si pe eliminarea placii si a tartului care s-au acumulat in jurul dintilor tai.
Pentru a intelege mai bine aceste curatari de rutina, am cerut specialistului nostru, Andrei, sa explice ce includ curatarile dentare.
Mai jos este o scurta prezentare a acestei proceduri dentare:
Nota: Acest tratament este efectuat, de obicei, fie de un stomatolog generalist, fie de un igienist dentar.
Pasul 1: Initial, unul dintre expertii in ingrijirea dentara, adesea un igienist dentar, va va inspecta gura pentru a cauta orice alte probleme dentare grave care ar putea fi prezente in dinti si gingii. Odata ce ati trecut de aceste inspectii, medicul dentist sau igienistul dentar vor continua cu tratamentul de curatare.
Pasul 2: Dupa ce ati primit unda verde pentru a continua tratamentul, indepartarea tartrului se face printr-o operatiune simpla si nedureroasa, numita detartraj cu ultrasunete.
Aparatul pentru curatarea tartrului foloseste ultrasunete care sparg DOAR depunerile de tartru si le INDEPARTEAZA de pe dinti, FARA a afecta smaltul.
Pasul 3: Tratamentul va fi urmat de o clatire lichida, cu apa imbogatita cu fluor. Obiectivul tinta al acestui segment al procedurii de curatare dentara este acela de a restabili mineralele in smaltul dintelui, care a fost erodat anterior de bacterii.
Pentru a intelege diferentele dintre curatarea dentara si lustruirea dentara, trebuie sa constatam beneficiile ambelor tratamente.
Mai jos sunt enumerate avantajele majore ale efectuarii curatirilor dentare:
Beneficiile curatarii dentare:
✅ Iti lumineaza zambetul
✅ Indeparteaza petele precum placa si tartrul de pe dinti
✅ Risc redus de halitoza (respiratie urata)
✅ Expunere limitata la riscuri avansate pentru sanatatea dentara, cum ar fi cariile
✅ Pierderea osoasa sau pierderea dintilor poate fi prevenita
✅ Imbunatatirea sanatatii dumneavoastra orale generale
✅ Curatarile de rutina fac cancerul oral mai usor de detectat
✅ Previne bolile gingiilor
Riscurile de a nu va curata dintii in mod regulat:
S-ar putea sa credeti ca, curatarea dentara este acelasi lucru cu practicarea igienei bucale acasa, prin urmare, nu aveti nevoie de ea.
Este gresit!
Curatarea dentara presupune o curatare minutioasa a gingiilor si a dintilor. Va ajuta sa indepartati straturile incapatanate de placa si tartru care s-au acumulat pe smaltul dintilor. Aceste straturi de placa sunt imposibil de eliminat cu periajul obisnuit, folosirea atei dentare si clatirea gurii.
Mai jos sunt enumerate cateva dintre riscurilede a nu va curata dintii in mod regulat:
◾ Cariile dentare
◾ Cavitati dentare
◾ Eroziunea tesuturilor gingivale
◾ Boli ale gingiilor sau boli paradontale
◾ Gingii inflamate
◾ Pierderea prematura a dintilor
Ce este lustruirea dentara?
Lustruirea dentara se refera la procesul de netezire a smaltului dintilor si de a va oferi un zambet stralucitor.
Pe langa producerea unei suprafete netede pentru dintii tai, lustruirea dentara poate ajuta, de asemenea, la reducerea perspectivei leziunilor bucale, cum ar fi depunerile de tartru, placa si alte pete extrinseci, impiedecandu-ti zambetul.
Adesea, lustruirea dentara este folosita pentru a termina alte tratamente dentare estetice si de restaurare, inclusiv coroane si punti dentare, implanturi dentare si multe altele. Scopul acestui tratament este de a va ajuta sa va recastigati zambetul stralucitor.
Stiati?
Uneori, lustruirea dentara este folosita si pe langa curatarea profesionala. Aceasta inseamna ca, atunci cand dintii tai au fost inspectati pentru carii, au fost supusi unui tratament cu fluor si acum sunt curatati profesional, medicul dentist putand sugera un tratament de lustruire a dintilor.
Prin urmare, atunci cand dintii tai au fost lustruiti si neteziti,bacteriilor le va fi greu sa se lipeasca de dintii tai care scrasnesc.
Sa ne uitam la procesul de lustruire a dintilor:
Pasul 1: Similar cu curatenia dentara, odata ce examinarea orala initiala este completa, resturile de depuneri de tartru sunt razuite. Acest lucru va va asigura ca dintii dumneavoastra sunt curati si pregatiti pentru lustruirea dentara.
Pasul 2: Cu un instrument dentar motorizat, suprafata dintilor tai este lustruita pana devine neteda si stralucitoare. De asemenea, cu ajutorul tehnicii de lustruire cu flux de aer, medicul dentist se va putea asigura ca toate laturile si colturile dintilor tai sunt netezite cat mai mult posibil.
Pasul 3: Ca mijloc de finalizare a tratamentului dentar, medicul dentist poate aplica si fluor pe dintii tai pentru a-i proteja de bacterii si pete.
Deoarece lustruirea dentara se realizeaza dupa o curatare dentara, riscurile de a nu avea tratament de lustruire a dintilor sunt aceleasi cu cele de a nu avea curatare dentara.
Totusi, pentru a cantari diferentele intre lustruirea dentara si curatarea dentara, trebuie sa fii constient si de beneficiile lustruirii dentare.
Beneficiile lustruirii dentare:
✅ Ajuta la scaderea acumularii placii in dinti
✅ De asemenea, ajuta la pastrarea smaltului dintelui
✅ Va permite sa va indepartati de bacteriile daunatoare si bacteriile are cauzeaza infectii
✅ Expunere limitata la bolile gingiilor
✅ Poti sa-ti iei ramas bun de la respiratia urat mirositoare
✅ Lustruirea imbunatateste, de asemenea, aspectul general al dintilor tai.
Lustruirea dentara vs curatarea dentara
Curatarea si lustruirea dentara sunt proceduri similare si sinergice. Acestea reflecta termenul de "igiena dentara" in contextul tratamentelor dentare care sunt predominante in stomaologia generala si stomatologia preventiva. O alta similititudine intre cele doua tratamente este ca ambele implica etape procedurale comparabile, cum ar fi examinarea orala si tratamentele cu fluor. Astfel, atat curatarea dentara cat si lustruirea sunt tratamente la fel de importante, deoarece se completeaza reciproc. In plus, lustruirea dintilor poate fi privita ca o extensie a tehnicilor de curatare a dintilor, ceea ce implica faptul ca, combinarea celor doua constituie igiena dentara. Nu uitati sa va vizitati regulat medicul dentist si sa va curatati dintii. Acest lucru va va ajuta la reducerea probabilitatii de aparitie a complexitatilor in procedurile dumneavoastra de curatare dentara. Si nu uitati! Max Implant este mereu la dispozitia dumneavoastra! NON-STOP!!!